FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Źródło PDF Drukuj Email

O źródle - Legenda
Pierwsze wzmianki o naszym źródle pojawiają się już w połowie XVII wieku i związane są z postacią polskiego króla Jana Kazimierza (1609 - 1672). Mieszkańcy Sopotni Wielkiej do dnia dzisiejszego z dumą opowiadają o tym, jak król Polski zmierzając do Wiednia zatrzymał się u stóp góry Pilsko na krótki odpoczynek, by on sam, orszak i konie mogli odzyskać siły. Siedząc na polanie na zboczu góry Jan Kazimierz usłyszał szmer górskiego potoku, który cienką stróżką spływał w dół stoku. Zmęczony trudami podróży król zapragnął napić się świeżej wody z tego górskiego źródełka i od razu lepiej się poczuł. Od tej pory za każdym razem, kiedy król odwiedzał naszych południowych sąsiadów starał się by w planie jego podróży była choć krótka chwila na to, by mógł zatrzymać się w Sopotni Wielkiej i napić się orzeźwiającej wody, która tak bardzo mu zasmakowała. Właśnie na cześć króla źródło nazwano jego imieniem JAN KAZIMIERZ.

Nieskażone środowisko Żywieckiego Parku Krajoznawczego oraz odpowiedni układ warstw geologicznych, będących naturalnymi filtrami wody, przyczyniają się do tego, że woda bijąca ze źródła Jan Kazimierz zachowuje swoją dziewiczą czystość i świeżość. Duża rolę w uformowaniu się tego obszaru odegrały uskoki tektoniczne, wzdłuż których wykształciły się niektóre doliny i przełęcze, w takich obszarach występują źródła mineralne, zasilane z głębokiego podłoża. Kolejne warstwy geologiczne gromadzące się nad naturalnymi zbiornikami wodnymi ukrytymi we wnętrzu góry, od tysięcy lat już chronią źródła przed szkodliwym wpływem dynamicznego rozwoju cywilizacji. Dzięki temu woda z górskich praźródeł Beskidu Żywieckiego zachowuje w sposób naturalny swoje właściwości mineralne i smakowe.

Specyfikacja źródła
Źródło Jan Kazimierz jest samowypływającym źródłem w połowie drogi na szczyt Pilsko (1557 m n.p.m.), który góruje na Żywiecczyźnie i jest drugim po Babiej Górze w całych Beskidach. Fakt, ze jest to źródło samowypływające oznacza, że proces wydobywania się wody z głębi ziemi jest całkowicie naturalny i nie ma w nim żadnej fizycznej ingerencji człowieka, jak w przypadku źródeł podziemnych czy głębinowych. Dzięki temu oraz dzięki nowoczesnej linii produkcyjnej VI generacji gwarantujemy Państwu wyśmienitą jakość wody, która oprócz tego, że świetnie nadaje się do gotowania, jest po prostu smaczna.